Welkom bij ons artikel over de kosten van het plaatsen van een dakraam. Of je nu verlangt naar meer en natuurlijk licht, betere ventilatie, of de waarde van je woning wilt verhogen, het installeren van een dakraam is een strategische zet. In deze blog nemen we je stap voor stap mee door alle essentiële informatie die je nodig hebt, inclusief handige tips om kosten te besparen en antwoorden op veelgestelde vragen.

Inhoud van het artikel

Aanschaf van het dakraam

De initiële kosten beginnen met de aanschaf van het dakraam. Diverse aspecten spelen hierbij een rol.

Afmeting

De grootte van het dakraam heeft direct invloed op de kosten. Het is essentieel om de juiste afmetingen te kiezen die passen bij de ruimte en je behoeften.

Materialen

Dakramen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout wit afgelakt, hout blank afgelakt of kunststof (polyurethaan). Elk materiaal heeft zijn eigen prijsklasse en kenmerken.

Type dakvenster

Hieronder vallen verschillende typen dakramen, elk met hun eigen prijskaartje:

1. Tuimelvenster

Het tuimelvenster is een klassieke keuze en kan in verschillende posities worden geopend, waardoor het veelzijdig is voor verschillende behoeften.

Bekijk de Tuimelvensters

2. Uitzettuimelvenster

Het uitzettuimelvenster opent naar buiten en biedt een uitstekende ventilatie. Een goede keuze voor ruimtes waar frisse lucht cruciaal is.

Bekijk de Uitzettuimelvensters

Merk van het dakraam

Wij werken uitsluitend met VELUX producten. Er zijn misschien goedkopere merken te verkrijgen maar VELUX biedt wat ons betreft de beste kwaliteit en garantie.

Extra opties

Bij de aanschaf van een dakraam zijn er verschillende extra opties waar je rekening mee moet houden:

Bediening van het dakraam

De manier waarop het dakraam wordt bediend, kan de kosten beïnvloeden. Opties zoals handmatige bediening of elektrische bediening hebben elk hun eigen prijskaartje.

Beglazing in het dakraam

Het type beglazing dat je kiest, heeft niet alleen invloed op de kosten, maar ook op de isolatie en energie-efficiëntie van het dakraam.

Zonwering aan de buitenkant

Overweeg je externe zonwering toe te voegen? Dit kan de kosten verhogen, maar het biedt extra functionaliteit en comfort. Daarbij zou je juist de energiekosten kunnen verlagen want buitenzonwering houdt weer veel warmte buiten.

Kosten van het vervangen van een dakraam

Kosten dakraam plaatsen

Nu we de aanschafkosten hebben besproken, laten we kijken naar andere aspecten die de totale kosten beïnvloeden.

Afmeting van het dakraam

De grootte van het dakraam is niet alleen van invloed op de aanschafkosten, maar ook op de arbeidskosten. Grotere ramen vereisen meer tijd en moeite om te installeren.

Vanaf de maat UK08 moet er ook een steiger worden geplaatst wat ook weer extra kosten met zich meebrengt. Helaas is dit wel nodig omdat deze maat meestal niet door het trapgat past en weegt ook meer dan 70 kilo. Om de veiligheid van onze monteurs te waarborgen is een steiger bij dit formaat dus echt noodzakelijk.

Aanpassing op de dakconstructie

In sommige gevallen is aanpassing aan de dakconstructie (balklaag) nodig om het dakraam correct te plaatsen. Deze aanpassingen kunnen extra kosten met zich meebrengen.

Een gordingaanpassing kost 200 euro per aanpassing. Dit gaat om de horizontale balken.

Bij verticale balken spreek je van een sporenaanpassig en kost 150 euro per aanpassing.

Type dak

Het type dak waarop het dakraam wordt geïnstalleerd, kan ook de kosten beïnvloeden. Verschillende daktypen vereisen verschillende installatiemethoden.

Hoogte van het dakraam

Hoe hoger het dakraam, hoe complexer de installatie kan zijn, wat de arbeidskosten kan verhogen. Dit heeft dus ook weer te maken met een eventuele steiger die opgezet moet worden.

Kosten dakraam plaatsen

Bijvoorbeeld een VELUX dakraam van breedte 114cm X hoogte 118cm in hout wit afgelakt en standaard HR++ beglazing ( GGL SK06 2070 ), zonder aftimmering, zonder een balklaag aanpassing kost 1056,-euro. Dit is inclusief materialen, arbeidsloon, voorrijkosten en BTW.

Stappenplan voor het plaatsen van een dakraam

Nu we een idee hebben van de kosten, laten we eens kijken naar het stappenplan voor het succesvol plaatsen van een dakraam.

1. Plaats bepalen van het dakraam.

Waar wil ik mijn nieuwe dakraam plaatsen?

Maak een keuze qua afmeting en plak met een schilderstape de afmeting op de wand als u een betere inschatting zou willen maken. Op deze manier kun je het iets meer visualiseren.

Zitten er balken in het kader van het dakraam dat geplaatst gaat worden?

Voor een professional zoals Dakraamkoning is dit geen probleem om aan te passen, hier zitten natuurlijk wel meer kosten aan verbonden. Gaat u dit zelf doen dan is het verstandig om een afmeting dakraam te kiezen die tussen de balken past.

2. Sparing maken voor het dakraam.

 1. Zaag eerst een klein gat uit van binnenuit.
 2. Bepaal de juiste hoogte voor het dakraam aan de hand van de pannen.
 3. Teken vervolgens het dakraam op de wand uit.
 4. Zaag het gat volgens afmeting uit.
 5. Demonteer de dakpannen.
 6. Zaag de panlatten en tengels weg waar het dakraam gaat komen.

3. Velux Dakraam plaatsen

 1. Plaats de panlatten om het dakraam op vast te zetten.
 2. Plaats het vaste gedeelde van het dakraam op de panlatten.
 3. Plaats de waterkerende manchet met lekwatergoot.
 4. Plaats de gootstukken.
 5. Plaats de dakpannen zo netjes mogelijk terug over de gootstukken.
 6. Zo nodig moeten deze op maat geslepen worden.
 7. Plaats het scharnierende deel van het dakraam.

4. Aftimmering binnenzijde

 1. Zaag het hout voor de aftimmering.
 2. Dakraamkoning maakt meestal gebruik van multiplex witgegrond 12mm de aftimmering
 3. Plaats op maat gezaagde koplatten voor een mooie aansluiting aan de binnenzijde.